RELATIONSHIP BETWEEN DIETARY IRON AND SERUM HEMOGLOBIN SERUM IN PEOPLE ON HEMODIALYSIS TREATMENT

Authors

  • Nara Conceição Silva Oliveira Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão
  • Amanda Cibelle de Souza Lima Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão
  • Josanne Christinne Araújo Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão-FACEMA.
  • Fabiane Araújo Sampaio Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão Universidade Federal do Piauí

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2015.18525

Keywords:

Iron Deficiency. Anemia. Renal Insufficiency. Renal Dialysis.

Abstract

Objective: To evaluate the relationship between dietary iron andserum hemoglobin in patients on hemodialysis. Method: Crosssectionalstudy involving 38 men receiving hemodialysis, agedbetween 31 and 51 years. Food consumption data were collectedfrom the 24-hour recall and analyzed by software “Nutwin”version 1.5. Anthropometric measurements were taken usingmeasuring tape and a digital scale Filizola® with a maximumcapacity of 150 kg, where the nutritional status was determinedaccording to the body mass index (BMI). Statistical analysiswas conducted using the SPSS program v. 15.0 and Pearson’scorrelation to check the association between variables. Results:The mean iron intake was lower than the recommended levels,averaging 6.22 ± 7.41 mg / day. The average concentrations ofbiochemical parameters for hemoglobin, hematocrit and redblood cells were, respectively, 9.22 ± 1.48 g / dl, 28.79 ± 5.33,3.15 ± 0.47, indicating the presence of anemia. There was nosignificant correlation between hemoglobin and iron in the diet (P<0.05). Conclusion: Considering the results, it can be assumed thatanemia of patients on hemodialysis was not the result of low ironintake, but due to factors involved in the hemodialysis process.

DOI: 10.12957/demetra.2015.18525

Author Biographies

Nara Conceição Silva Oliveira, Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão

Graduada em Nutrição

Amanda Cibelle de Souza Lima, Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão

Acadêmica de Nutrição.

Josanne Christinne Araújo, Departamento de Nutrição, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão-FACEMA.

Acadêmica de Nutrição.

Fabiane Araújo Sampaio, Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão Universidade Federal do Piauí

Nutricionista, graduada pela Universidade Federal do Piauí. Mestre em Ciências e Saúde também pela Universidade Federal do Piauí e Doutoranda em Biotecnologia pelo RENORBIO. Professora Assistente na Faculdade de Ciências e Tecnologia do Maranhão.

Published

2015-12-17

How to Cite

Oliveira, N. C. S., Lima, A. C. de S., Araújo, J. C., & Sampaio, F. A. (2015). RELATIONSHIP BETWEEN DIETARY IRON AND SERUM HEMOGLOBIN SERUM IN PEOPLE ON HEMODIALYSIS TREATMENT. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 10(4), 989–1000. https://doi.org/10.12957/demetra.2015.18525

Issue

Section

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