RELACTATION AS THERAPEUTICAL POSSIBILITY IN THE CARE FOR INFANTS WITH SPECIAL FOOD NEEDS

Authors

  • Tátila Lima de Oliveira Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) e Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde,GO
  • Bibiana Arantes Moraes Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde, Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Goiás. Goiânia, GO, Brasil.
  • Lívia Lislie Ferreira Salgado Coordenação da Área Técnica de Nutrição. Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde. Rio Verde, GO, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10528

Keywords:

lactação, aleitamento materno, hipersensibilidade alimentar, intolerância à lactose

Abstract

The Nutritional Care Program (NCP) of Rio Verde-GO was created in 2009, supported by the Municipal Health Fund, to attend children diagnosed with lactose intolerance, allergy to cow’s milk protein, soy or multiple proteins, as well as with inborn metabolism errors and malnutrition. This report aims to present the experience of this program in stimulating breastfeeding through qualified care and guidance on relactation. Twenty-eight mothers who received guidelines for resuming breastfeeding through the NAP were interviewed by telephone. Among the respondents, 78.6 % (n=22) used the technique, 21.4 % (n=6) did not try. Among mothers who used the technique, 68.2 % (n=15) did not resume breastfeeding. Of these, 86.7 % (n=13) argued that the baby rejected the breast and 13.3 % (n=2) produced no breast milk. Concerning the return of lactation, 31.8 % (n=7) of the mothers who used the technique succeeded. The success of the technique might be extended through a network of support and encouragement to breastfeeding in the city which will increase the use of successful and low-cost practices, which needs to be better disseminated to the public and healthcare professionals.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.10528

 

 

Author Biographies

Tátila Lima de Oliveira, Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) e Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde,GO

Doutoranda em Saúde da Criança e do Adolescente/Unicamp e especialização em Gestão da Política Nacional de Alimentação e Nutrição/Fiocruz em andamento. Mestre em Nutrição e Saúde/UFG, especialização em Nutrição Clínica/São Camilo, Nutricionista/UFG. Atua em programas da área de alimentação e nutrição da Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde-GO (em licença).

Bibiana Arantes Moraes, Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde, Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Goiás. Goiânia, GO, Brasil.

Bibiana Arantes Moraes. Mestranda no Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Goiás (UFG). Nutricionista pesquisadora no Centro Colaborador de Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE-UFG). bibiananutri20@gmail.com

Lívia Lislie Ferreira Salgado, Coordenação da Área Técnica de Nutrição. Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde. Rio Verde, GO, Brasil.

Lívia Lislie Ferreira Salgado. Coordenação da Área Técnica de Nutrição. Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde. Rua Joaquim Mota, n° 257, Bairro Santo Antonio. CEP 75906-370 - Rio Verde – Goiás. nutricaorv@hotmail.com

 


[1] Programa de Pós-graduação em Saúde da Criança e do Adolescente, Faculdade de Ciências Médicas. Universidade Estadual de Campinas. Campinas, SP, Brasil.

 

2 Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde, Faculdade de Nutrição. Universidade Federal de Goiás. Goiânia, GO, Brasil.

 

3 Coordenação da Área Técnica de Nutrição. Secretaria Municipal de Saúde de Rio Verde. Rio Verde, GO, Brasil.

 

Correspondência / Correspondence

Tátila Lima de Oliveira

E-mail: tatila.lima@yahoo.com.br

 

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Published

2014-07-17

How to Cite

Oliveira, T. L. de, Moraes, B. A., & Salgado, L. L. F. (2014). RELACTATION AS THERAPEUTICAL POSSIBILITY IN THE CARE FOR INFANTS WITH SPECIAL FOOD NEEDS. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 9, 297–309. https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10528