Comparison of the nutritional quality of conventional and whole-grain breads commercialized in Brazil

Authors

  • Letícia Siqueira Abatti Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-0057-9302
  • Luana Klauck Kern Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-6065-7424
  • Letícia Colli Guzelotto Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil. https://orcid.org/0009-0000-0258-1230
  • William Renzo Cortez-Vega Universidade Federal do Amazonas, Faculdade de Ciências Agrárias, Curso de Engenharia de Alimentos. Manaus, AM, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-7772-1998
  • Caroline Camila Moreira Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-9189-901X

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2025.81787

Keywords:

Whole Food. Nutritional Information. Bread. Food Labeling. Food Ingredients.

Abstract

Introduction: The lack of monitoring of the nutritional quality of whole-grain products, combined with the health-conscious marketing adopted by the food industry, highlights the importance of investigating whether whole-grain breads commercialized in Brazil demonstrate better nutritional quality. Objective: To compare the nutritional quality of whole-grain (WGB) and conventional (CB) sliced ​​breads commercialized in Brazil. Methods: Cross-sectional study of sliced ​​bread brands available in the e-commerce of the largest supermarket chain in Brazil in 2022. The Nutrition Facts and list of ingredients were collected from the brands' websites. Statistical analysis was performed using Stata® 11.0 (Mann-Whitney U test or Student's t-test, 5% significance). Results: A total of 69 breads were identified, 53 (76.5%) WGB and 16 (23.5%) CB. Whole-grain breads presented more dietary fiber (6.2g vs. 2.4g) and protein (12.8g vs. 9.0g) and less energy (252.3Kcal vs. 261.6Kcal), carbohydrates (40g vs. 50g) and sodium (338mg vs. 375mg) (p<0.05). Not all WGB presented whole-grain flour as the first component of the ingredient list (11.3%). WGB contain refined flour (64.1%) and sugar (39.6%) in the main ingredients, as well as total fat (4.6g vs. 3.1g) and saturated fat (0.9g vs. 0.9g) and food additives (2.0g vs. 3.5g), similarly to CB. Conclusion: WGBs commercialized in Brazil have a superior nutritional profile, although other attributes could be improved in the formulation. It is important to monitor and publicize the nutritional quality of whole foods, providing information to consumers seeking to make healthier food choices.

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Author Biographies

Letícia Siqueira Abatti , Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil.

Mestre em Alimentos, Nutrição e Saúde pela Universidade Federal da Grande Dourados. Pós-graduada em Fitoterapia Clínica pelo Instituto de Pesquisas, Ensino e Gestão em Saúde. Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal da Grande Dourados. Universidade Federal da Grande Dourados / Faculdade de Ciências da Saúde / Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Luana Klauck Kern, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil.

Pós-graduanda em Alimentos, Nutrição e Saúde pela Universidade Federal da Grande Dourados. Pós-graduada em Vigilância Sanitária e Qualidade de Alimentos pelo Centro Universitário São Camilo. Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal da Grande Dourados. Universidade Federal da Grande Dourados / Faculdade de Ciências da Saúde / Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Letícia Colli Guzelotto, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil.

Pós-graduanda em Alimentos, Nutrição e Saúde, pela Universidade Federal da Grande Dourados. Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal da Grande Dourados. Universidade Federal da Grande Dourados / Faculdade de Ciências da Saúde /Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.

William Renzo Cortez-Vega, Universidade Federal do Amazonas, Faculdade de Ciências Agrárias, Curso de Engenharia de Alimentos. Manaus, AM, Brasil.

Doutor em Engenharia e Ciência de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande. Mestre em Engenharia e Ciências de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande. Docente associado da Universidade Federal do Amazonas. Universidade Federal do Amazonas. Manaus, Amazonas, Brasil.

Caroline Camila Moreira, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Dourados, MS, Brasil.

Doutora em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina. Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina. Docente adjunta da Universidade Federal da Grande Dourados. Docente permanente do Programa de Alimentos, Nutrição e Saúde da Universidade Federal da Grande Dourados. Universidade Federal da Grande Dourados / Faculdade de Ciências da Saúde /  Dourados, Mato Grosso do Sul, Brasil.

 

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Published

2025-08-30

How to Cite

1.
Siqueira Abatti L, Klauck Kern L, Colli Guzelotto L, Renzo Cortez-Vega W, Moreira CC. Comparison of the nutritional quality of conventional and whole-grain breads commercialized in Brazil. DEMETRA [Internet]. 2025 Aug. 30 [cited 2025 Sep. 19];20:e81787. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/81787

Issue

Section

Science and Food Technology

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