Dysphagia: elements in the statements of hospitalized elderly people with nutritional risk

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2024.79694

Abstract

Introduction: The association between dysphagia and malnutrition can be explained by the fact that dysphagia directly impairs the ability to eat and drink, reduces dietary intake of energy, water, and other nutrients, resulting in malnutrition and dehydration. A skill that may contribute to identifying risks for dysphagia and/or malnutrition is sensitive, qualified, and decisive listening to the elderly in a hospital environment. Objective: Identify elements in the statements of hospitalized elderly people with nutritional disorders that may contribute to the screening for dysphagia. Methods: Quali-Quantitative Research using the content analysis technique, carried out with 52 elderly people admitted to the medical clinic of a public hospital in the Federal District, using the Mini Nutritional Assessment shortform and the guiding question about swallowing. Results: Higher frequency of risk of malnutrition (63.46%), related to the use of poorly adapted dental prosthesis, the consistency of the oral diet offered, choking, and the aging process as factors that may interfere with nutritional status and promote the risk of dysphagia. Conclusion: These modifiable factors need to be identified by the healthcare team and actions for the effective treatment and prevention of malnutrition and dysphagia need to be implemented and monitored.

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Author Biographies

Ronivaldo Pinto Ferreira, Universidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Reabilitação. Brasília, DF, Brasil.

Enfermeiro; Mestre em Ciências da Reabilitação. Secretaria de Saúde do Distito Federal; Ambulatório de Estomias, Feridas e disfunções miccionais

Luana Marsicano Alves, Universidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Reabilitação. Brasília, DF, Brasil.

Graduação em Fonoaudiologia pelo Centro Universitário Metodista Izabela Hendrix (2012). Especialista em Disfagia. Residência Multiprofisional em Urgência e Trauma no Hospital Municipal de Contagem - MG. Aprimoramento em Disfagia e Fonoaudiologia Hospitalar pela FONOHOSP/BH. Aperfeiçoamento em Fonoaudiologia Neonatal e Pediátrica pelo CEAFI/DF. Experiência como fonoaudióloga em hospitais públicos e privados em Contagem e Belo Horizonte (Minas Gerais), Brasília (Distrito Federal) e Lubango (Angola), nesse último como voluntária. Mestra em Ciências da Reabilitação pela Universidade de Brasília (2023).

Laura Davison Mangilli, Universidade de Brasília, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Reabilitação. Brasília, DF, Brasil.

Graduada em Fonoaudiologia pela Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo (FMUSP) (2002); Aperfeiçoamento em Motricidade Oral pela Irmandade de Misericórdia da Santa Casa de São Paulo (2004); Especialização em Motricidade Oral em Oncologia pelo Hospital do Câncer A. C. Camargo (2006); Mestre em Ciências pela FMUSP (2008); Doutora em Ciências pela FMUSP (2012); Pós-doutorado pela FMUSP (2019-2020). Atuou como Assistente Técnico de Direção e Pesquisadora Científica do Hospital das Clínicas da FMUSP. É professora Adjunta da Faculdade de Ceilândia da Universidade de Brasília (FCE/UnB). Atuou como coordenadora do Curso de Fonoaudiologia da FCE/UnB (2016-2018) e como coordenadora do Curso de Pós-graduação em Ciências da Reabilitação da FCE/UnB (2017-2019). Atualmente é vice-diretora da FCE/UnB. Participou de vários congressos. Possui capítulos de livros e artigos publicados, com indexações nacionais e internacionais. Atua na área de Motricidade Orofacial, Disfagia e Processamento Motor da Fala.

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Published

2024-05-06

How to Cite

1.
Ferreira RP, Marsicano Alves L, Davison Mangilli L. Dysphagia: elements in the statements of hospitalized elderly people with nutritional risk. DEMETRA [Internet]. 2024 May 6 [cited 2025 May 1];19:e79694. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/79694

Issue

Section

Basic and Experimental Nutrition