Food and Nutrition Security indicators in Brazil's most populous state: potentialities and weaknesses in municipal management

Authors

  • Amanda de Araújo Figueredo Guedes Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Programa de Residência Multiprofissional de Atenção Integral à Saúde. Ribeirão Preto, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-9494-9193
  • Cristine Garcia Gabriel Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Florianópolis, SC, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-5413-0826
  • Ricardo Raspini Motta Universidade de São Paulo, Programa de Master of Business, Administration em Ciências de Dados. São Carlos, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-7550-1692
  • Mick Lennon Machado Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Teia de Articulação pelo Fortalecimento da Segurança Alimentar e Nutricional. Florianópolis, SC, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-7550-1692
  • Luciana Cisoto Ribeiro Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Programa de Residência Multiprofissional de Atenção Integral à Saúde. Ribeirão Preto, SP, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-7550-1692

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2024.74338

Abstract

Introduction: There is a pressing need to advance mechanisms for monitoring and evaluating the Food and Nutrition Security situation in subnational governments, especially in times of crisis and the increased hunger in Brazilian homes. Objective: The study evaluates the Food and Nutrition Security situation in the municipalities of the state of São Paulo, through the application of a multidimensional assessment matrix based on the Brazilian concept of Food and Nutrition Security. Method: The development of the instrument was previously described, containing seven dimensions, 11 subdimensions, 27 indicators, and 59 measures, collected on public domain secondary databases. The databases were revisited and updated, accounting for six sources of information. The municipalities were classified based on the attribution of grades and situation classification (poor, regular, good, and excellent). Results: The results showed 2% of the municipalities in the state of São Paulo in poor situation, 26% in regular, 59% in good, and 13% in excellent. Most municipalities presented good and excellent results for the Food and Nutrition Security situation. Conclusion: Despite the difficulty in obtaining data due to the great variability of available tools, the study highlights important weaknesses in the “Universal access to adequate food,” “Universal access to water,” and “Permanent processes of education, research, and training in Security Food and Nutrition” dimensions in the state, which confirms the urgency of creating mechanisms for evaluating and improving government actions and strategies in this area.

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Author Biographies

Amanda de Araújo Figueredo Guedes, Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Programa de Residência Multiprofissional de Atenção Integral à Saúde. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

Ex-Residente do programa de Atenção Integral à saúde - USP Ribeirão Preto

Cristine Garcia Gabriel, Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Florianópolis, SC, Brasil.

Professora Doutora do Programa de Pós-Graduação em Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde.

Ricardo Raspini Motta, Universidade de São Paulo, Programa de Master of Business, Administration em Ciências de Dados. São Carlos, SP, Brasil.

Graduado do Programa de Master of Business, Administration (MBA) em Ciências de Dados, Universidade de São Paulo (USP).

Mick Lennon Machado, Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Teia de Articulação pelo Fortalecimento da Segurança Alimentar e Nutricional. Florianópolis, SC, Brasil.

Doutor em Nutrição pelo Programa de Pós-Graduação em Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina (PPGN/UFSC).

Luciana Cisoto Ribeiro, Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Programa de Residência Multiprofissional de Atenção Integral à Saúde. Ribeirão Preto, SP, Brasil.

Professora Doutora do Departamento de Medicina Social no curso de Nutrição e Metabolismo da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo.

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Published

2024-10-14

How to Cite

1.
Guedes A de AF, Garcia Gabriel C, Raspini Motta R, Machado ML, Cisoto Ribeiro L. Food and Nutrition Security indicators in Brazil’s most populous state: potentialities and weaknesses in municipal management. DEMETRA [Internet]. 2024 Oct. 14 [cited 2025 May 1];19:e74338. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/74338

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health