Factors associated with the consumption of food according to the degree of processing in the Primary Health Care

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2021.59168

Keywords:

Primary Health Care. Food consumption. Industrialized Foods. Social Class. Socioeconomic Factors. Whole Foods.

Abstract

Introduction: The consumption of a population can be related to socioeconomic, demographic and lifestyle factors, and its quality can be assessed according to the degree of food processing proposed by the NOVA Classification. Objective: Assess food consumption according to the degree of processing among users of primary health care in relation to socioeconomic, demographic and lifestyle conditions. Methods: Cross-sectional study conducted between September 2019 and March 2020, with adults and elderly users of primary health care in the city of Guidoval-MG. We elaborated a structured questionnaire with socioeconomic and demographic variables and a qualitative food frequency questionnaire, in which foods were classified according to the NOVA classification. We made Poisson regression with robust variance, remaining in the final model as variables with a significance level of less than 5%. We used the prevalence ratio with a 95% confidence interval as measure of effect. Results: We took 361 requests. We found a higher prevalence of regular consumption of ultra-processed foods among black individuals, living in urban areas, single and with higher socioeconomic status. Higher regular consumption of in natura or minimally processed foods was associated with white skin color, higher educational level and the practice of physical activity. Conclusions: Individual and contextual factors studied influence the consumption of in natura or minimally processed and ultra-processed foods, suggesting the need for greater intervention in specific population groups and emphasizing the importance of adopting a healthy diet.

 

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Author Biographies

Patrícia Pereira de Almeida, Universidade Federal de Juiz de Fora

Nutricionista e mestre em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Viçosa. Doutoranda em Saúde Coletiva na Universidade Federal de Juiz de Fora.

Gabriela Amorim Pereira, Universidade Federal de Juiz de Fora. Departamento de Medicina. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva.

Nutricionista e mestre em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa. Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva da Universidade Federal de Juiz de Fora.

Mariane Alves Silva, Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Nutrição e Saúde, Programa de Pós-Graduação em Ciência da Nutrição.

Nutricionista, mestre e doutora em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa.

Raquel Maria Amaral Araújo, Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Nutrição e Saúde, Programa de Pós-Graduação em Ciência da Nutrição.

Docente no Departamento de Nutrição e Saúde da Universidade Federal de Viçosa. Atua na área de saúde e nutrição materno infantil.

Luciana Moreira Lima, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Departamento de Medicina e Enfermagem. Universidade Federal de Viçosa

Docente no Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Departamento de Medicina e Enfermagem.  Universidade Federal de Viçosa

Bruno David Henriques, Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Departamento de Medicina e Enfermagem. Universidade Federal de Viçosa

Docente no Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Departamento de Medicina e Enfermagem.  Universidade Federal de Viçosa

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Published

2021-10-27

How to Cite

1.
de Almeida PP, Pereira GA, Silva MA, Araújo RMA, Lima LM, Henriques BD. Factors associated with the consumption of food according to the degree of processing in the Primary Health Care. DEMETRA [Internet]. 2021 Oct. 27 [cited 2025 May 1];16:e59168. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/59168

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health