Food waste in a hospital in the northwest region of Paraná

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/sustinere.2024.83672

Keywords:

Food and Nutrition Units, hospital service, food waste, rest of intake, health promotion

Abstract

Food waste in hospitals is a concerning issue that demands effective policies and practices to ensure the responsible use of food resources and the reduction of environmental impact. The objective of this study was to analyze food waste in a hospital in the Northwest region of Paraná. Data collection occurred over 14 distinct days, involving staff from the Intensive Care Unit (ICU), medical clinic (patients and companions), and pediatrics (companions). Additionally, the clean and dirty leftovers from the cafeteria were quantified, the rest-ingestion was calculated, and the estimated number of people who could be fed with the dirty leftovers and rest-ingestion was determined. A questionnaire was administered to assess the satisfaction level with the meal served. The results for the rest-ingestion of ICU staff were 16.3% at lunch and 27.5% at dinner, for patients it was 36.7% at lunch and 34.8% at dinner, and for companions it was 23.7% at lunch and 32.8% at dinner. These values showed that the percentages of rest-ingestion are above those recommended in the literature, which are 2 to 5% of the amount served or 15 to 45 g per capita. Regarding the number of people who could be fed, with the dirty leftovers from the cafeteria, 35 more meals/day could be served. With the rest-ingestion from all evaluated sectors, 74 more meals/day could be served. So, waste planning and control should be encouraged daily, aiming for lower costs for the institution and reduction of environmental damage.

Author Biographies

Carolina de Fátima Mantovani Godoy , Unicesumar/Programa de Pós-graduação em Tecnologias Limpas

Possui graduação em Engenharia Civil pela Faculdade de Engenharia e Inovação Técnico Profissional (2019). Especialista em Estruturas de Concreto Armado pela Universidade Cândido Mendes e em Engenharia Ambiental pela Faculdade Única de Ipatinga. Mestre em Tecnologias Limpas da Unicesumar. Professora Mediadora na Universidade Unicesumar. Bacharel em matemática pelo Centro Universitário Única. 

Bárbara Larissa dos Santos, Unicesumar/Graduação em Nutrição

Possui ensino-medio-segundo-graupelo Colégio Senador Moraes de Barros(2019). Tem experiência na área de Nutrição. 

Kamila Izeppi, Unicesumar/Graduação em Nutrição

Possui ensino-medio-segundo-graupelo COLEGIO ESTADUAL SENADOR MORAES DE BARROS(2019).

Crislayne Teodoro Vasques, Unicesumar/Graduação em Nutrição

Doutora em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Maringá (UEM) (2022). Mestre em Ciência de Alimentos pela Universidade Estadual de Maringá (2018). Especialista em Controle de Qualidade e Processamento em Alimentos pela Universidade Estadual de Maringá (2014). Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário de Maringá (2009). Atuou como gerente de unidade na empresa GRSA - Solução em Alimentação e em Serviços de Suporte, com experiência na área de gestão e controle de qualidade em Unidade de Alimentação e Nutrição - UAN. Foi coordenadora e docente no Curso Técnico em Nutrição e Dietética, no Colégio Estadual Unidade Polo. Atualmente é supervisora de Estágio em Unidade Produtora de Refeições (UPR) e também docente no curso de Nutrição e de Gastronomia no Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR) Maringá/PR. Consultora e sócia fundadora da Otimize Consultoria em Serviços de Alimentação Ltda.

Ariana Ferrari, Unicesumar/Programa de Pós-graduação em Promoção da Saúde

Possui Graduação em Nutrição pelo Centro Universitário de Maringá (2006), Especialização em Terapia Nutricional pelo Instituto de Metabolismo e Nutrição (2008), Residência em Nutrição Oncológica pelo Hospital Erasto Gaertner (2011), Mestrado em Oncologia pela Fundação Antônio Prudente (2012), Doutorado em Oncologia pela Fundação Antônio Prudente (2015) e Aperfeiçoamento em Cuidados Paliativos pelo Paliar (2021). Atualmente é Docente da Graduação em Nutrição e do Programa de Mestrado em Promoção da Saúde da Universidade Cesumar (UNICESUMAR), membro do Comitê de Ética em Pesquisa (CEP/UNICESUMAR), pesquisadora Instituto Cesumar de Ciência, Tecnologia (ICETI/ UNICESUMAR) e Nutricionista clínica e pesquisadora da Elo Oncologia e Pesquisa Clínica.

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Published

2024-12-17

How to Cite

Godoy , C. de F. M., Santos, B. L. dos, Izeppi, K., Vasques, C. T., & Ferrari, A. (2024). Food waste in a hospital in the northwest region of Paraná. Revista Sustinere, 12(2), 1049–1072. https://doi.org/10.12957/sustinere.2024.83672