FOOD AND NUTRITION INSECURITY AND RISK FACTORS FOR CHRONIC NONCOMMUNICABLE DISEASES AMONG SOLID WASTE COLLECTORS

Authors

  • Maria Rafaela Martins de Oliveira Hospital Universitário Walter Cantídio/ Universidade Federal do Ceara (UFC), Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Atenção Hospitalar à Saúde, Área de concentração: Assistência em Diabetes
  • Roseane Saraiva de Santiago Lima Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte, Curso de Nutrição
  • Francisco Regis da Silva Universidade Estadual do Ceará (UECE)
  • Luisa Maria Oliveira Pinto Hospital Geral de Fortaleza (HGF), Ambulatório de Cardiologia (hipertensão e diabetes)
  • Rafaella Maria Monteiro Sampaio Centro Universitário Estácio do Ceará, Curso de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2018.34088

Keywords:

Collectors. Nutritional status. Chronic diseases. Nutrition in Public Health.

Abstract

Previous studies have shown a relationship between food and nutrition insecurity and chronic noncommunicable diseases (NCDs), and it should be noted that nutritional deficiencies and hunger are not the only forms of expression of this condition. The aim of this study was to evaluate the occurrence of food and nutrition insecurity and the risk factors for the development of NCDs among solid waste collectors in a municipality in the countryside of Ceará State (CE), Brazil. A cross-sectional study was conducted with 32 workers, aged 20-66 years. A structured questionnaire was applied to collect personal, socioeconomic, dietary and anthropometric data. Food and nutrition insecurity was evaluated through the Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA). There was food and nutrition insecurity in 100% of the sample, low level of education (78.12%) and low income (87.5%), prevalence of overweight (25.0%) and obesity (31.26%) and poor consumption of fruits, vegetables and vegetables. The was a high proportion of moderate and severe food insecurity, and workers presented risk factors for the onset of NCDs.

DOI: 10.12957/demetra.2018.34088

Author Biographies

Maria Rafaela Martins de Oliveira, Hospital Universitário Walter Cantídio/ Universidade Federal do Ceara (UFC), Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Atenção Hospitalar à Saúde, Área de concentração: Assistência em Diabetes

Hospital Universitário Walter Cantídio/ Universidade Federal do Ceara (UFC), Programa de Residência Integrada Multiprofissional em Atenção Hospitalar à Saúde, Área de concentração: Assistência em Diabetes

Roseane Saraiva de Santiago Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte, Curso de Nutrição

Mestre pelo programa Saúde da criança e do adolescente pela Universidade Estadual do Ceará/UECE (2017). Pós-graduada Lato Sensu em Obesidade e Emagrecimento pela Universidade Gama Filho/UGF (2013). Bacharel em Ciências da Nutrição pela Universidade de Fortaleza/UNIFOR (2010). Atualmente docente do Curso de Bacharelado em Nutrição do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte/IFCE (2014)

Francisco Regis da Silva, Universidade Estadual do Ceará (UECE)

Universidade Estadual do Ceará (UECE), Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva (PPSAC-UECE).

Luisa Maria Oliveira Pinto, Hospital Geral de Fortaleza (HGF), Ambulatório de Cardiologia (hipertensão e diabetes)

Possui graduação em Bachalerado em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (1989). Mestre em Saúde Pública pela Universidade Estadual do Ceará (2011). Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Estadual do Ceará (1991). Especialista em Saúde Pública pela Universidade Estadual do Ceará (2001). Especialista em Gestão de Políticas de Alimentação e Nutrição pela Fundação Oswaldo Cruz - FIOCRUZ/Brasília (2008). Atualmente é nutricionista do Hospital Geral de Fortaleza (HGF) - Secretaria de Saúde do Estado do Ceará

Rafaella Maria Monteiro Sampaio, Centro Universitário Estácio do Ceará, Curso de Nutrição

Nutricionista Graduada pela Universidade Estadual do Ceará (2009) e Doutoranda em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual do Ceará

Published

2018-09-30

How to Cite

de Oliveira, M. R. M., Lima, R. S. de S., da Silva, F. R., Pinto, L. M. O., & Sampaio, R. M. M. (2018). FOOD AND NUTRITION INSECURITY AND RISK FACTORS FOR CHRONIC NONCOMMUNICABLE DISEASES AMONG SOLID WASTE COLLECTORS. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 13(3), 635–647. https://doi.org/10.12957/demetra.2018.34088

Issue

Section

FREE THEMED ARTICLES