Right to food for those in home enteral nutrition

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2022.65079

Keywords:

Enteral Nutrition. Home Nursing. Food Security. Public Health Policy. Unified Health System.

Abstract

Introduction: With the increase in the prevalence of chronic diseases and in life expectancy, the number of people who need to be fed by tubes, making use of enteral nutrition (EN), often at home (HEN), has increased. Objective: To analyze the effectiveness of the right to food (RTF) for those in HEN. Methods: Literature review and document analyses were carried out on the construction of public policies aimed at guaranteeing the RTF to citizens in HEN. Full articles published at any time in indexed journals were searched and after analyzing 154 publications, 15 articles were selected and organized into three categories according to the nature of their contributions: Lack of organization of the Health Care Network; Judicialization of the RTF; Successful experiences of state and municipal public policies. For the document analysis, official publications referring to federal and state public policies in this matter were sought. Results: This research showed that despite the Ministry of Health's initiative to support discussions on nutritional care protocols for citizens in HEN and successful experiences in some states and municipalities in Brazil, there is still no national policy that guarantees access to industrialized enteral formulas and nutritional assistance for those in HEN. Conclusions: Due to the lack of public policies guarantying the RTF for those in HEN, lawsuits continue to be one of the main means to achieve this right.

Author Biographies

Luna Rezende Machado de Sousa, Universidade Federal do Paraná Departamento de Ciências Sociais Aplicadas

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Paraná (UFPR); tem Especialização em Gestão Pública da Saúde pela UFPR e Residência em Saúde da Família pela UFPR; Mestre em Nutrição pela McGill University (Canadá); doutoranda em Políticas Públicas pela UFPR; professora do Departamento de Ciências da Saúde do Centro Universitário Campos de Andrade.

Maria Eliana Madalozzo Schieferdecker, Universidade Federal do Paraná Departamento de Nutrição

Graduada em Nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS), doutora em Clínica Cirúrgica e mestre em Medicina Interna pela Universidade Federal do Paraná(UFPR), especialidade em Terapia Nutricional Enteral e Parenteral pela Sociedade Brasileira de Terapia Parenteral e Enteral. É professora Associada do Departamento de Nutrição/UFPR. Professora permanente do Programa de Pós-graduação em Alimentação e Nutrição da UFPR, em que foi coordenadora no período 2015-2017 e Vice Coordenadora período 2011-2015. Conselheira do CRN-8 gestão 2009-2012 e 2012-2015. É tutora da Residência Multiprofissional de atenção Hospitalar na área de Concentração da Saúde do Adulto e Idoso no Hospital de Clínicas da UFPR. Atua na Terapia Nutricional Enteral Domiciliar (1999) em projetos de extensão e em pesquisas na área de alimentação e nutrição com idosas.

Rafael Gomes Ditterich, Universidade Federal do Paraná Departamento de Saúde Coletiva

Possui graduação em Odontologia pela PUCPR (2003), mestrado em Odontologia (Clínica Integrada) pela UEPG (2006) e doutorado em Odontologia (Saúde Coletiva) pela PUCPR (2011). Também possui especialização em: Odontologia em Saúde Coletiva (2005); Gestão em Saúde (2011); Planejamento, Implantação e Gestão em EAD (2015); Política, Planejamento, Gestão e Avaliação em Saúde Bucal (2019) e Ativação de Processos de Mudança na Formação Superior de Profissionais de Saúde (2020). Pós-doutor no Programa de Pós-Graduação em Odontologia na UP (2021). Atualmente sou: Professor Associado do Departamento de Saúde Coletiva; Líder do Grupo de Pesquisa CNPq Política, Avaliação e Gestão em Saúde (PAGS);Professor Permanente do Programa de Pós-Graduação em Políticas Públicas (Mestrado e Doutorado), do Mestrado Acadêmico em Saúde Coletiva e do Mestrado Profissional em Saúde da Família (PROFSAUDE) da Universidade Federal do Paraná. 

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Published

2022-11-30

How to Cite

Rezende Machado de Sousa, L., Madalozzo Schieferdecker, M. E., & Gomes Ditterich, R. (2022). Right to food for those in home enteral nutrition. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 17, E65079. https://doi.org/10.12957/demetra.2022.65079

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health