NUTRITIONAL STATUS AND EATING DISORDERS AMONG STUDENTS OF THE NUTRITION UNDERGRADUATE COURSE AT THE INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA, CEARÁ STATE, BRAZIL

Authors

  • Raimunda Gerlane Lima Maia Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte.
  • Bárbara de Cerqueira Fiorio Universidade Federal do Ceará (UFC); Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE)
  • Juliana Zani de Almeida Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte.
  • Francisco Regis da Silva Universidade Estadual do Ceará (UECE)

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2018.30654

Keywords:

Eating and Food Intakedisorders. Body Image. Nutritional Status.

Abstract

Eating disorders tend to occur among young women, placing undergraduatestudents as a risk group. This study aimed to evaluate the nutritional status associated to the perception of the body image and to the eating behavior of female students in a Nutrition course. This is a cross-sectional, descriptive and analytical study with a representative random sample, which usedthe self-reported body mass index (BMI); the Body Shape Questionnaire (BSQ); the Bulimic Investigatory Test Edinburgh (Bite); and the Eating Attitudes Test (EAT-26). Descriptive analyzes of mean ± standard deviation (SD) and simple and relative frequencies were used. For the analysis of statistical differences,the analysis of variance (Anova)was used and the significance level among groups was determined by the Turkey test, with a significance level of p <0.05. The means ± SD of age and BMI were 23 ± 4 years and 23.39 ± 4.01, respectively. The prevalenceswere: 46.14% revealed distortion of the body image by the BSQ; 9.62% had a risk of developing eating disorders by theEAT-26 and 15.38% expressed abnormal eating behavior. In the studied population, there is a great concern about the body, demonstrating the influence of sociocultural pressure on this group.

DOI: 10.12957/demetra.2018.30654

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Raimunda Gerlane Lima Maia, Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte.

Possui graduação em Bacharelado em Nutrição pelo Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte

Bárbara de Cerqueira Fiorio, Universidade Federal do Ceará (UFC); Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE)

Bacharel em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Especialista em Nutrição Clínica Funcional e Fitoterápica, pelo Instituto Ana Paula Pujol e Faculdade Inspirar. Mestre em Nutrição e Saúde pela UECE. Doutoranda pelo programa de pós graduação em ciências morfofuncionais (UFC). Nutricionista do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE), Reitoria.

Juliana Zani de Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciências e Tecnologia do Ceará (IFCE), Campus Limoeiro do Norte.

Graduação em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (2003), Mestrado em Ciências Fisiológicas pela Universidade Estadual do Ceará (2007) e Especialização em Nutrição e Exercício Físico pela Universidade Estadual do Ceará (2008). Atualmente é Professor efetivo do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, com experiência nas áreas de Nutrição Esportiva e Clínica

Francisco Regis da Silva, Universidade Estadual do Ceará (UECE)

Possui graduação em Nutrição pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE - 2016). Mestrando em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva (PPSAC) do Centro de Ciências da Saúde (CCS) da Universidade Estadual do Ceará (UECE - 2017). Especializando em Saúde Pública pela Escola de Saúde Pública do Ceará (ESP/CE - 2016). Membro do Grupo de Pesquisa Avaliação e Análise Estatística em Saúde Coletiva - PESQSAÚDE, coordenado pelo Prof. Dr. Francisco José Maia Pinto. Proficiência em Língua Inglesa e Língua Espanhola obtidas através do Núcleo de Línguas (NUPEL) do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte (IFRN) - Campus Mossoró (Julho - 2016). Exerce atividade de consultor &quot;ad hoc&quot;, participando no processo de revisão técnica dos artigos científicos submetidos para publicação nos periódicos: Revista Brasileira de Ciências da Saúde (IMES); Revista Brasileira de Educação e Saúde (REBES); Revista Pubvet; Revista INTERAÇÕES - Revista Internacional de Desenvolvimento Local; e Arquivos de Ciências da Saúde da UNIPAR. Bolsista da Fundação Cearense de Apoio ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico (FUNCAP). Tenho interesse e experiência acadêmica nas áreas de pesquisa, ensino e extensão em Nutrição, Alimentos, Saúde Coletiva/Saúde Pública.

Published

2018-05-21

How to Cite

1.
Maia RGL, Fiorio B de C, de Almeida JZ, da Silva FR. NUTRITIONAL STATUS AND EATING DISORDERS AMONG STUDENTS OF THE NUTRITION UNDERGRADUATE COURSE AT THE INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA, CEARÁ STATE, BRAZIL. DEMETRA [Internet]. 2018 May 21 [cited 2025 Jun. 30];13(1):135-4. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/30654

Issue

Section

FREE THEMED ARTICLES

Most read articles by the same author(s)