Impact of a campaign against food waste in a university restaurant

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2024.74469

Abstract

Introduction: Food waste in Food Services occurs throughout the whole production process. Reject and food leftover index (FLI) are some of the ways to quantify it. Objective: This study aimed to evaluate the impact of a campaign against food waste, conducted in an university restaurant, about the weight of food rejects and FLI for lunch and dinner. Methods: The campaign targeting the restaurant’s clientele took place in April 2019, with awareness activities against food waste. Data on the weight of distributed preparations and food rejects were collected for FLI calculation, in the months before and after the food and environmental education actions of the campaign. The data obtained for food rejects weight and FLI were subjected to descriptive statistics and mean comparison, considering p-value ≤ 0,05. Results: At lunch, the campaign did not lead to statistically significant changes in the weight of food rejects and FLI. However, at dinner there was a statistically significant reduction (p = 0.02) in food waste after the campaign, with an average reduction of 8 kg in the rejected produced, and in FLI (p ≤ 0,001), with an average reduction of 1.8% in the index. Conclusion: It was found that the specific awareness-raising actions developed impacted the behavior of diners and reduced food waste.

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Author Biographies

Acsa Nara de Araújo Brito Barros, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Sílvia Valéria de Medeiros, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Rosa Sá de Oliveira Neta, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Gabriela Cecília Remígio Pitombeira, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Daniele de Souza Marinho do Nascimento, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Herbenny Hellen Medeiros de Brito Carvalho, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Técnica em Nutrição e Dietética do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Michelle de Medeiros Mendes, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Restaurante Universitário. Natal, RN, Brasil.

Nutricionista e diretora do Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Dandara Dantas Pinheiro, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Curso de Graduação em Nutrição, Departamento de Nutrição. Natal, RN, Brasil

Discente do curso de graduação em Nutrição, do departamento de Nutrição, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte e estagiária em Nutrição no Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Tatiane Leonel de Lima, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Curso de Graduação em Nutrição, Departamento de Nutrição. Natal, RN, Brasil

Discente do curso de graduação em Nutrição, do departamento de Nutrição, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte e estagiária em Nutrição no Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Maria Andreza Borges Macêdo, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Curso de Graduação em Nutrição, Departamento de Nutrição. Natal, RN, Brasil

Discente do curso de graduação em Nutrição, do departamento de Nutrição, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte e estagiária em Nutrição no Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

Raissa Bezerra Guedes, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Curso de Graduação em Nutrição, Departamento de Nutrição. Natal, RN, Brasil

Discente do curso de graduação em Nutrição, do departamento de Nutrição, da Universidade Federal do Rio Grande do Norte e estagiária em Nutrição no Restaurante Universitário da Universidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN, Natal/RN (Brasil).

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Published

2024-05-06

How to Cite

1.
Barros AN de AB, Medeiros SV de, de Oliveira Neta RS, Pitombeira GCR, Nascimento D de SM do, Carvalho HHM de B, et al. Impact of a campaign against food waste in a university restaurant. DEMETRA [Internet]. 2024 May 6 [cited 2025 May 21];19:e74469. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/74469

Issue

Section

Food for Collectives