Notes on feed in Franciscan convents in southern Portuguese America

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/revmar.2024.77902

Keywords:

Feed, Supply, Franciscans, Benefactors, Catholic Province of the Imaculada Conceição

Abstract

Although there are studies on feed in convent life in the domains of the Portuguese Empire, about the network of Franciscan convents in southern Brazil, called the province of the Imaculada Conceição, between the 17th and 18th centuries, there is little discussion about it. Classical works on the institution were limited to analysing the topic from the perspective of the prelates' government, as more information in administrative history than an area of study with its own objects. In part, the gap is also due to the fragmentary nature of the documentary corpus and the lack of material on the entry of food and daily consumption in the gatherings. Given the impossibility of approaching the problem with objective data, such as what, where and how much was ingested during the period, this article explores coeval and varied documentation, namely letters, memoirs, morals, lives, statutes, deed, to try to understand the context in which the act of eating took place. Addressing the norms and morality at the table, the means and obstacles for purchasing food can answer, even if partially, the doubts about the friar’s conduct regarding nutrition. Thus, this research seeks to describe the circumstances that guided the issue in the captaincies of southern Brazil, from 1650 to 1800, especially the articulation with secular people who participated directly in the process of providing the institutes. It follows, therefore, that this story speaks more about the strong morale connotation of food than simply the subsistence of religious people.

Author Biography

Edson Tadeu Pereira, São Paulo State University “Julio de Mesquita Filho”

PhD candidate in History at the São Paulo State University “Julio de Mesquita Filho”, with a scholarship from the São Paulo State Research Support Foundation. MA and BA in History from the São Paulo State University “Julio de Mesquita Filho”.

References

ALGRANTI, Leila Mezan. “Dias gordos” e “dias magros”: calendário religioso e práticas alimentares católicas em São Paulo e no Rio de Janeiro (séculos XVIII e XIX). In: FEITLER, Bruno; SOUZA, Evergton Sales. A Igreja no Brasil. Normas e práticas durante a vigência das Constituições Primeiras do Arcebispado da Bahia. São Paulo: Ed. Unifesp, 2011.

ARAÚJO, Duarte; ARAÚJO, Ana Paula. Arte, Ciência e Fé: o Tratamento dos Enfermos no Mosteiro de Tibães nos Séculos XVIII/XIX. Acta Farmacêutica Portuguesa, v. 4, n. 1, p. 30, 2015.

ASSUNÇÃO, Paulo. Negócios jesuíticos: o cotidiano da administração dos bens divinos. São Paulo: EdUSP, 2004.

BRAGA, Isabel Drumond. Sabores e segredos: receituários conventuais portugueses da Época Moderna. Coimbra: Imprensa da Universidade de Coimbra, 2015.

LAGOA, Maria João dos Santos. Alimentação no Mosteiro de Santa Maria da Vitória nos Séculos XVIII e XIX. Coimbra: Universidade de Coimbra, 2019.

LEITE, Bruno Martins Boto. Medicina de padre: estudo sobre os fundamentos culturais da medicina jesuítica no Brasil Colonial. Rio de Janeiro: Biblioteca Nacional, 2011.

MORAIS, Christianni Cardoso. Aulas régias, cobrança do subsídio literário e pagamento dos ordenados dos professores em Minas Gerais no período colonial. Educação em Perspectiva, v. 3, n. 1, 2012.

OSSWALD, Cristina. Hábitos alimentares dos Jesuítas em Portugal, na Índia e no Brasil. In: Portas Adentro. Comer, vestir, habitar (ss. XVI-XIX). Coimbra; Valladolid: Universidad de Valladolid, Secretariado de Publicaciones, 2010.

PEREIRA, Edson Tadeu. Saúde e espiritualidade no Brasil (Séculos XVII E XVIII). 2021. Dissertação (Mestrado em História) – Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Franca (SP), 2021.

PORTER, Roy; VIGARELLO, Georges. Copo, Saúde e Doenças. In: CORBIN, Alain; COURTINE, Jean-Jacques; VIGARELLO, Georges. História do corpo. Vol.: 1. Da renascença às Luzes. Petrópolis, RJ: Vozes, 2012.

ROBERTO, Débora Sofia Fernandes. Comensalidade e cozinha no mundo dos mosteiros e conventos: espaços, decoração e funções. 2018. Dissertação (Mestrado em História da Arte – Época Moderna e Contemporânea) –Universidade Nova de Lisboa, Lisboa, 2018.

RÖWER, Basílio. Páginas de história franciscana no Brasil: esboço histórico e documentado de todos os conventos e hospícios fundados pelos religiosos franciscanos da província da Imaculada Conceição do sul do Brasil, desde 1591 a 1758, e das aldeias de índios administrados pelos mesmos religiosos desde 1692 a 1803. Petrópolis, RJ: Vozes, 1941.

RÖWER, Basílio. História da Província Franciscana da Imaculada Conceição do Brasil: através da atuação de seus provinciais de 1677 a 1901: precedida de um capítulo sobre a origem e ereção canónica da província, como também da de Santo António, da qual foi desmembrada, de 1585 a 1677. Petrópolis, RJ: Vozes, 1951.

RÖWER, Basílio. O Convento Santo Antônio do Rio de Janeiro: sua história, memórias, tradições. Rio de Janeiro: Zahar, 2008.

SANTOS, Clara Braz dos. O exercício moral de memória da morte nos escritos religiosos do Brasil colonial. 2016. Dissertação (Mestrado em História) – Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Franca (SP), 2016.

SILVA, Leandro Ferreira Lima da. Regalismo no Brasil colonial: a Coroa portuguesa e a Província de Nossa Senhora do Carmo do Rio de Janeiro (1750-1808). 2013. Tese (Doutorado em História Social) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2013.

TITTON, Gentil Avelino. A reforma da Província franciscana da Imaculada Conceição (1738-1740). São Paulo: Pontifícia Universidade Gregoriana, 1972.

VIOTTI, Ana Carolina de Carvalho. Pano, pau e pão: escravos no Brasil colônia. São Paulo: Ed. Unifesp, 2020.

Published

2024-05-17 — Updated on 2024-09-16

How to Cite

Pereira, E. T. (2024). Notes on feed in Franciscan convents in southern Portuguese America. Revista Maracanan, 1(35), 127–151. https://doi.org/10.12957/revmar.2024.77902

Issue

Section

Articles