Εκδοχές ετερότητας στην παιδική λογοτεχνία - Malogianni, Panagiota; Moura, Ioanna (Το Eλληνικό βλέμμα - Revista de Estudo Helênicos da UERJ, 2019)
Ποιος είναι ο “άλλος”, τι ορίζεται ως “διαφορετικό” , είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που δημιουργούνται στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες; Η ετερότητα αντανακλάται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής έκφρασης, κυρίως στo πλαίσιo μιας πολυπολιτισμικής και συνεχώς αναθεωρημένης κοινωνίας. Ο ρόλος της παιδικής λογοτεχνίας είναι καταλυτικός στη διαμόρφωση αντιλήψεων των μικρών αναγνωστών της, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους της λογοτεχνίας παραμένει η κοινωνικοποιητική της λειτουργία. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα παρουσιαστούν εκδοχές ετερότητας στα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και πώς αυτά προσλαμβάνονται από τα παιδιά. Τέλος εξέχουσα σημασία έχει η ομαλή ενσωμάτωση ενός περιθωριοποιημένου παιδιού στην κοινωνία.