Η γλώσσα του «άλλου» στην αρχαιότητα από το 4.000 π.Χ. έως σήμερα - Kotosovou, Konstantina; Polyzos, Rafail (Το Eλληνικό βλέμμα - Revista de Estudo Helênicos da UERJ, 2019)
Η ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία αποτελεί κλάδο της γλωσσολογίας, ο οποίος μελετά εις βάθος τις γλωσσικές οικογένειες και αναλύει τα κοινά γλωσσικά χαρακτηριστικά, τα οποία μοιράζονται και τις καθιστούν συγγενικές. Στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι άλλος από το να μας αναγάγει στο μακρινό παρελθόν και να αναδείξει τις συστηματικές γλωσσικές ομοιομορφίες τόσο εντός ελλαδικού χώρου όσο και άλλων περιοχών στο γεωγραφικό φάσμα της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίες αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης μίας κοινής γλωσσικής μήτρας, μίας γλωσσικής προγόνου, μίας πρωτογλώσσας, που συμβατικά αποκαλούμε Πρωτοινδοευρωπαϊκή (*ΠΙΕ). Mετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως Ευρωπαίοι και Ασιάτες μοιραζόμαστε κοινά γλωσσικά αγαθά, που κοσμούν την πολιτισμική μας κληρονομιά.