Ετερότητα στο σχολικό περιβόλλον και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας με βάση τις αρχές της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης - Mitisis, Napoleon (Το Eλληνικό βλέμμα - Revista de Estudo Helênicos da UERJ, 2019)
Η έλευση στη χώρα μας κατά τα τέλη του 20ού αιώνα ενός μεγάλου αριθμού πληθυσμών που δεν γνώριζαν την Ελληνική Γλώσσα είχε άμεσο αντίκτυπο στον χώρο του σχολείου, όπου η ανατροπή των δημογραφικών δεδομένων και η αιφνίδια μεταβολή της πολιτισμικής και γλωσσικής σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού κατέδειξαν τις σοβαρές αδυναμίες του χρησιμοποιούμενου έως τότε μοντέλου αντιμετώπισης της σχολικής ετερότητας το οποίο διέθετε έναν σαφή μονοπολιτισμικό και μονογλωσσικό χαρακτήρα. Με βάση τα δεδομένα αυτά, επιχειρείται στην παρούσα εισήγηση μια σύντομη παρουσίαση των σχετικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά το πρόσφατο παρελθόν και ακολουθεί μια σειρά προτάσεων για ουσιαστική διαχείριση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος της σχολικής ετερότητας με τη δημιουργική σύνδεση και τη συνδυασμένη εφαρμογή των μεθοδολογικών αρχών και των τεχνικών διδασκαλίας της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.