Γλωσσικές Αναπαραστάσεις των παιδιών προσφύγων σε δημοσιογραφικά κείμενα. - Malidis, Nikoletta Tsitsanoudis; Deverni, Eleni (Το Eλληνικό βλέμμα - Revista de Estudo Helênicos da UERJ, 2019)
Η υπό εκπόνηση έρευνα (σε εξέλιξη) επιχειρεί να αναδείξει την ετερότητα στο γλωσσικό τοπίο μέσα από τις απεικονίσεις των παιδιών προσφύγων στα δημοσιογραφικά κείμενα. Επικεντρώνεται στη διαχείριση της ευαίσθητης ομάδας των παιδιών προσφύγων από τα ελληνικά ΜΜΕ και αποσκοπεί να προσεγγίσει και να καταδείξει την επίδραση των ΜΜΕ στη δημόσια σφαίρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κοινωνικής-οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Ο βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι, μέσω της ανάλυσης του έντυπου δημοσιογραφικού λόγου την περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015 και του Σεπτεμβρίου 2016, να εντοπιστεί και να αναλυθεί η διαφορετικότητα ή και η ομοιότητα των αναπαραστάσεων της παιδικής ηλικίας που προκύπτουν από το σύνολο των λόγων. Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα ΜΜΕ, η ανάλυση της ρητορικής του μίσους, η προπαγάνδα του θετικού και του αρνητικού, η κατασκευή και επιβολή της συναίνεσης, όπως επίσης και ο διχαστικός λόγος στη δημόσια σφαίρα μας απασχολούν έντονα στη μελέτη αυτή.